Tiedotteet

 

 

 

 

 

Uudistunut kosmetiikan Allergiaportaali, kosmetiikka-allergia.fi, on avattu!

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämä uudistunut kosmetiikan Allergiaportaali on luotettava suomalainen verkkopalvelu kosmetiikka-allergisille. Allergiaportaalista kosmetiikka-allergiset voivat tilata tuotelistauksia allergioittensa suhteen sopivista kosmetiikka- ja hygieniatuotteista. Tuoksuyliherkille löytyy myös oma tuoksuttomien tuotteiden listaus. Allergiaportaalista löytyy lisäksi asiantuntijatietoa kosmetiikka-allergiaoista ja kosmetiikkalainsäädännöstä.

Kosmetiikan Allergiaportaaliin on kerätty tuhansien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden raaka-ainetiedot yhteistyökumppaneiltamme, jotka ovat kosmetiikan valmistajia ja maahantuojia.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksellä on myös valtakunnallinen maksuton iho- ja kosmetiikkaneuvonta, josta voit kysyä tietoa kosmetiikka-allergioista ja ihonhoidosta. Iho- ja kosmetiikkaneuvontaan voit olla yhteydessä sähköpostitse, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi, tai soittamalla numeroon 040 8348803 (ma-to klo 10-15).

Tutustu Allergiaportaali verkkopalveluun osoitteessa kosmetiikka-allergia.fi

 

Vanhempi, ilmoita lapsen allergia- ja astmatiedot koululle

 

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että lapsen muuttuneista terveystiedoista täytyy kertoa koululle ja päiväkodille heti alkusyksystä.

 

Onko lapsella todettu astma, ehkä hän on saanut adrenaliini-injektorin tai mahdollisesti jotakin ruoka-ainetta ei enää pidäkään välttää?

Koulun ja päiväkodin henkilökunta tunnistavat helpommin vakavan allergiareaktion tai astman oireet, jos lapsen sairaudesta on kerrottu etukäteen. Varsinkin vakavan sairauden kohdalla lapsen kuva hoito-ohjeineen on hyvä antaa opettajainhuoneeseen. Lasta itseään on syytä opastaa ennaltaehkäisemään ja tunnistamaan oireet.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että kun astma tai siitepölyallergia ovat hallinnassa, ne eivät estä liikuntatunneille osallistumista.

Toimistossa myynnissä

hengityslämmittimiä,ota yhteyttä ja varaa omasi.

 

Huppu ja lämmitin 56,90€ ja pelkkä lämmitin 24,90€

Kymmenen vinkkiä lapsen astmalääkkeen ottamiseen

28.6.2019

Kysyin Allergia- ja astmalapset -Facebook-ryhmässä vinkkejä, kuinka saada lapsi ottamaan astmalääkkeensä. Siitä kertyi kymmenen käytännönläheistä vinkkiä.

Lue ja löydä teidän perheenne omat tavat ottaa astmalääke. Kiitos vinkkejä antaneille!

  1. Meillä menee astmalääke Babyhalerin kautta niin, että lasketaan kymmeneen. Pojalla ollut vauvasta asti lääkkeet käytössä, joten on jo tuttua puuhaa. Tabletti menee myös tosi hyvin, itse tulee jopa pyytämään lääkkeen, jos ei muisteta antaa.
  2. Kymmeneen lasku oli meilläkin käytössä Babyhalerin aikaan. Toimii hyvin ja lapsi oppii nopeasti seuraamaan kauanko lääkkeen otto kestää.
  3. Alle kouluiässä iltalääkkeen jälkeen luettiin aina satu. Xylitol-pastilli, imeskeltävä suun maitohappobakteeri tai mansikan makuinen fluorisuuvesi on ollut myös hyvä kannustin aamulääkkeiden jälkeen. Tytölle tepsi pienempänä tarrataulu jossa 10 lääkkeenoton jälkeen sai tarra-arkin. Nyt teininä ei enää ole niin helppoa, vaan käytössä on koko paletti uhkailusta, lahjonnasta ja kiristyksestä.
  4. Meillä näytettiin taaperona sormilla (eli käännettiin aikuiselta aina yksi sormi alas, kun oli kaksi hengitystä tehty). Ja lapselle on ikätasolle sopivasti selitetty, miksi lääke otetaan ja että vain hyvin otettu lääke auttaa. Lapsi näki sopeutumisvalmennuksessa muita lapsia, joilla oli samat laitteet ja lääkkeet. Tämä vertaistuki oli todella tärkeää, lapsi on nyt isompana todennut, että hän aluksi luuli olevansa ainut lapsi, kellä on astma ja Babyhaler.
  5. Aluksi lääkkeenotto oli pakottamista eikä siinä auttanut muu kuin pitää napakasti sylissä ja antaa lääke. Helpotti kuitenkin nopeasti, jonka jälkeen on käytetty mm. laskemista ja lapsi saa itse hakea lääkkeen keittiöstä lääkkeenottoaikaan. Sairaalassa olen antanut lääkkeen aina itse, koska lapsi itki hoitajien läsnäoloa, ja ajattelin, että ehkä näin lapsi ei yhdistä huonoa oloa Babyhaleriin.
  6. Meillä on aina ollut tarkat iltarutiinit: iltapesu-> iltapala-> hammaspesu-> astmalääke-> vesihuikka ja pastilli-> iltasatu. Meillä tämä on ainakin auttanut paljon. Poika 2,5v tietää itse mitä tehdään missäkin järjestyksessä. Lasketaan myös yhdessä kymmeneen. Poika saa myös antaa ensiksi unikaverilleen astmalääkkeen.
  7. Meillä oli myös tuo pehmon lääkitseminen, eli ensin lapsi lääkitsi nallensa ja sen jälkeen otti itse lääkkeen. Nalleja on myös spirattu ja labrattu yms. Lääkärileikkisalkku oli tosi hyödyllinen lelu (ja sairaalasta saadut spiramaskit, niillä pystyi myös leikkimään palomiestä ja muita sankareita). Leikeissä lapsi työsti omia kokemuksiaan.
  8. Meillä lorutellaan aina lääkkeen hengittämisen ajan. Lapsi saa itse valita lorupussista lorun, jonka sitten luen hengitysten aikana yhteen tai kahteen kertaan, riippuen lorun pituudesta.
  9. Meillä heitetään yläfemmat, kun lääke on otettu kivasti. Joskus yläfemmojen heittäminen kestää useamman minuutin ja siihen liittyy voittotanssit.
  10. Kun lapset olivat pieniä, meillä nimettiin Babyhaler norsuksi. Se oli norsun kärsä. Aina se lapsi, joka lääkettä otti, olla vuorollaan norsu, eli kun hengiteltiin, oli lupa kymmenen syvän hengityksen jälkeen kulkea norsun kärsän kanssa ja töräytellä niin paljon kuin halusi. Tämä oli niin kivaa, että sitä jonotettiin vuoroa. Siitä lähtien meidän lääkkeet on ollut "norsu" eli kiekostakin sanotaan edelleen: ”Muistitko ottaa norsun?”, ”Äiti mä otin sinistä norsua koulussa (ventolinea)” jne. Opettajatkin ovat jo oppineet nimityksen ja soittavat minulle, jos on jotain, esim. "Tytön norsu ei ollutkaan jumppakassissa ja reppu koululla. Ollaan urheilukentällä, pääsisitkö tuomaan kotoa norsun hänelle". Norsu ei ole lapsesta läheskään niin pelottava kuin "otetaanpas tätä lääkettä" "tai nyt pitää käyttää Babyhaleria" tms.. "Nyt saat leikkiä norsua" kuulostaa itsestäkin paljon hauskemmalta, ja onpahan lapsen kaverit varsinkin tarha- ja eskari- ikäisinä halunneet kovasti päästä kanssa leikkimään tuolla norsun kärsällä "ihan oikeaa" norsua.

 

Vinkit keräsi
Anu Sauliala
Verkkotoiminnan suunnittelija
Allergia-, iho- ja astmaliitto

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys tuotti uuden anafylaksian hoito -opetusvideon ja se on nyt katsottavissa vapaasti verkossa www.erimenu.fi –palvelun etusivulla.

Klikkaa sivun vasemmasta reunasta videon kuvaa